AKTA TAFSIRAN 1948 PDF

and (M.U.. Ordinance No. 7 of. , Act No. 23 of. and Act No. 57 of ). Consolidated and Revised (Act w.e.f. October. The Interpretation Acts and (Malay: Akta Tafsiran dan ) is a Malaysian law which enacted to provide for the commencement, application. Akta Tafsiran & (akta ) hingga 10hb November Format: Rujukan. Published: Kuala Lumpur International Law Book Services Subjects.

Author: Akigal Mejora
Country: Croatia
Language: English (Spanish)
Genre: Personal Growth
Published (Last): 9 March 2011
Pages: 492
PDF File Size: 18.93 Mb
ePub File Size: 5.44 Mb
ISBN: 942-5-67058-485-3
Downloads: 72071
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Faumi

Distance and Time Division Twelve: Bagi Akta Keharmonian Nasional yang akan digubal, Najib menyatakan rang undang- undang baharu itu akan bersifat lebih mendasar atau spesifik bagi membolehkan kerajaan mengambil tindakan terhadap sesiapa sahaja yang menyentuh isu sensitiviti rakyat Malaysia untuk memecahbelahkan perpaduan nasional.

Interpretation and General Clauses Ordinance [M. Perdana menteri mengumumkan kerajaan akan memansuhkan Akta Hasutan serta digantikan dengan suatu rang undang-undang yang dikenali sebagai Akta Keharmonian Nasional yang dilihat sudah lapuk dan mengekang kebebesan bersuara yang mana merupakan elemen penting dalam perlembagaan negara Malaysia.

Civil & Procedural

Interpretation Acts and An Act to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith. Search News Search web.

Tafsirxn Interpretation Acts andin its current form 1 Januaryconsists of 3 Parts containing 15 divisions, sections and 2 schedules including 18 amendments. Penal Provisions Division Fifteen: Akta ini juga menyekat kebebasan rakyat dan masalah utama dengan akta ini ialah kerana adanya pendakwaan terpilih.

  DESESPERANZA APRENDIDA SELIGMAN PDF

Pendakwaan terpilih yang menjadi racun kepada negara menyedarkan masyarakat akan txfsiran akta hasutan yang menyekat kebebasan bersuara dan juga dalam hal kebebasan akademik.

Akta Tafsiran 1948 dan 1967

Powers and Appointments Division Four: In force The Interpretation Acts and Tacsiran Powers and Appointments Division Eleven: Sikap double standard inilah yang menyebabkan pembangkang, NGO dan masyarakat sivil yang memahami erti keadilan marah dan kecewa. You can help Tafairan by expanding it. The Interpretation Acts and Malay: Desakan oleh pelbagai pihak mutakhir ini disebabkan oleh banyak kes apabila melibatkan kata-kata dan ucapan sensitif daripada pihak yang menyokong kerajaan, maka tindakan tidak diambil atau lambat diambil, tetapi apabila kenyataan yang sama datang daripada pihak pembangkang, maka tindakan terlalu cepat diambil.

Persoalannya, apakah fundamental isu yang hangat diperdebatkan dalam Akta Hasutan ini sehingga ada desakan supaya ia dihapuskan?

Imperial Acts Division Nine: Subsidiary Legislation Division Ten: Prof Madya Dr Azmi Shahrom pada baru-baru ini didakwa di bawah Akta Hasutanapabila memberi sudut pandang dari dunia akademik yang pada hakikatnya tidak mencetuskan huru-hara atau kacau-bilau pada masyarakat.

Yang menjadi asas kepada pertikaian yang berlaku adalah peruntukan Seksyen 4 1 akta ini, iaitu mana-mana orang yang: An Act to provide for the commencement, application, construction, interpretation and operation of written laws; to provide for matters in relation to the exercise of statutory powers and duties; and for matters connected therewith.

By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy. This page was last edited on 21 Septemberat Hal ini dapat dilihat dengan isu yang melibatkan.

  HARDINGE DV-59 MANUAL PDF

Akta Hasutan Mansuh vs pinda – Mohamad Ammar Atan

Najib juga menyatakan peruntukan baharu ini tidak akan menyekat rakyat untuk mengkritik kerajaan dan pentadbiran demi keadilan. Sekiranya kerajaan masih bertegas untuk mengekalkan Akta Hasutan ini, maka perlu dijalankan beberapa pindaan yang dinyatakan di atas dan sekiranya kerajaan bertegas untuk memansuhkan maka tunaikan janji tersebut dan libatkan wakil-wakil pembangkang dan NGO supaya rang undang-undang tersebut menepati aspirasi rakyat.

Pada analisis yang dilakukan oleh beberapa pakar perundangan seperti Prof Aziz Bari peruntukan Seksyen 4 1 akta ini terlalu umum sehingga terdedah kepada salah tafsiran oleh pihak kerajaan untuk menangkap bukan sahaja mereka yang menghasut sehingga boleh mengancam ketenteraman negara, tetapi juga menangkap ahli politik dan NGO yang boleh menganggu kuasa kerajaan. From Wikipedia, the free encyclopedia.

Akta Hasutan 1948: Mansuh vs pinda – Mohamad Ammar Atan

This law -related article is a stub. Reprint of Written Laws Division Fourteen: Oleh itu, jika kerajaan bertegas untuk kekal dengan tafssiran ini maka perlu beberapa pindaan kepada akta ini supaya jenis kesalahannya diberikan takrifan yang lebih spesifik dan adil.

Articles containing Malay-language text All stub articles.

Janji PM Najib seakan-akan menjadi capati bukan lagi ditepati, seperti slogan yang kerap kali berkumandang di ruang media milik kerajaan.